Slimme woningen zullen de komende jaren blijven stijgen in populariteit. Het is de nieuwste trend in woningrenovaties, en is er klaar voor om in de toekomst ook te blijven meegroeien met al onze technologische ontwikkelingen. Op dit moment neemt al meer dan de helft van huiseigenaren slimme technologie op in hun huis-renovatie projecten. 

We leven in een tijd als geen ander. We hebben zo veel technologische vooruitgang binnen handbereik, waardoor ons leven zo veel gemakkelijker wordt gemaakt. Dit hebben we ook wel nodig, aangezien onze levens ook veel chaotischer en drukker zijn geworden. In de afgelopen jaren zijn er al heel wat vorderingen gemaakt om huizen technischer te maken. Dit is vooral technologie die de huiseigenaar in staat stelt om het huis te blijven runnen terwijl diegene niet thuis is. Dit gebeurt dan meestal via een ‘afstandsbediening’ zoals een smartphone of een tablet. Deze huizen worden vaak slimme huizen genoemd, omdat het lijkt alsof ze zelfstandig kunnen denken. Het vermogen om zelfstandig te kunnen denken en automatisch te kunnen handelen helpt huiseigenaren op verschillende manieren. Dus, wat zijn de voordelen van het installeren van domotica systemen?

Voordelen van domotica systemen

Zoals net benoemd zijn er verschillende manieren waarop domotica huiseigenaren kan helpen. Deze voordelen zijn:

Geld besparen

Het is op verschillende manieren mogelijk om geld te besparen met het installeren van domotica systemen. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten of slimme gloeilampen. Deze kunnen beide op afstand bediend worden, waardoor ook op vakantie zeker is dat de verwarming niet aan staat thuis. Hierdoor gaan de energiekosten op termijn dalen. Gedurende de dag kunnen de meest energiezuinige instellingen worden ingesteld. Lampen kunnen worden geprogrammeerd om alleen aan te gaan als het donker wordt of bijvoorbeeld alleen maar als de kamer binnengetreden wordt, waardoor energieverspilling verleden tijd wordt.

Veiligheid

Er zijn veel domotica systemen die onder huisbeveiliging vallen. Consumenten gebruiken deze apparaten omdat ze hun huizen veiliger willen maken. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde verlichting, waardoor inbrekers af kunnen schrikken. Ook helpen beveiligingscamera’s, doordat deze op afstand bekeken kunnen worden. Ook kunnen geautomatiseerde deursloten en andere beveiligingsmaatregelen met elkaar verbonden worden, zodat ze vanaf 1 apparaat bediend kunnen worden.

Gemak

Hoe fijn is het om een voorverwarmde oven te hebben als je op zondagochtend beneden komt? Of wakker worden met een vers bakje koffie? Dit is allemaal mogelijk met slimme domotica. Een van de voordelen van domotica is het gemak dat geboden wordt. Het hele huis kan worden bediend vanaf een smartphone of tablet, waardoor alle gemakken altijd bij de hand zijn. Slimme domotica kan tijd besparen bij de dagelijkse taken, waardoor de huiseigenaar meer tijd over houdt voor andere, belangrijkere zaken.

Verhoog de waarde van je woning.

Slimme domotica is een functie waarmee de woning zich onderscheidt van anderen op de markt. Zelfs als de huiseigenaar niet van plan is om binnenkort het huis te verkopen, kan het toch een goed idee zijn om te investeren in domotica. Binnenkort zullen de meeste huizen voorzien zijn van domotica, waardoor dit een van de voorzieningen is die verwacht zal worden bij het aanschaffen van een nieuwe woning.

Plannen maken.

Dit punt valt een klein beetje onder gemak, maar is toch belangrijk genoeg om nog even los aan te stippen: met domotica kunnen meerdere plannen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een tuinplan, waarbij delen van de tuin verlicht worden, fonteinen aan kunnen springen, of met camera’s de tuin in de gaten gehouden kan worden. Ook kan een lichtplan aangemaakt worden, waarbij het hele huis voorzien kan worden van licht. Dit kan per kamer gebeuren, maar ook voor de hele woning.