Een goede ventilatie en isolatie is essentieel voor elk gebouw. Vooral oudere gebouwen worden vaak niet voldoende geventileerd en hebben niet voldoende isolatie. Om je goed te kunnen voelen in een gebouw is het heel belangrijk om goed te ventileren. Om kosten te besparen op je energierekening is het dan juist weer belangrijk om goede ventilatie te hebben.

Wat is goede ventilatie?

Met goede ventilatie bedoelen we dat er een middel is waarmee onder andere vocht kan worden verdreven. Als de vocht wordt verdreven is er weer ruimte voor frisse buitenlucht. Niet alleen vocht kan worden verdreven, ook geuren en andere slechte stoffen die zich kunnen verzamelen in een huis worden met goede ventilatie verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het milieu van de woning gezond blijft, waardoor bewoners er langer kunnen blijven wonnen.

Wat is goede isolatie?

Goede isolatie zal helpen om het hele jaar door de temperatuur in huis op dezelfde hoogte te behouden. In de zomer zal goede isolatie helpen tegen de hitte en in de winter helpt goede isolatie tegen de kou. Een goed geïsoleerd huis is energiezuinig, en heeft dan ook weinig extra verwarming of verkoeling nodig.

Omdat er weinig tot geen extra verwarming of verkoeling nodig is zul je hier minder hoge kosten voor hebben. Hoeveel geld je zal besparen dat ligt er aan wat voor woning je hebt en wat voor isolatie er gebruikt wordt.

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Een niet goed geventileerde kan leiden tot condensatieproblemen, waardoor er uiteindelijk schimmel kan ontstaan. Een over geventileerde woning kan juist niet meer efficiënt zijn, omdat de verloren verwarmde lucht van binnen zal worden vervangen door koudere onverwarmde lucht van buiten.

Woningen die gebouwd zijn of aangepast zijn om de energie-efficiëntie te verbeteren zijn vaak goed geïsoleerd en meer luchtdicht om het warmteverlies in de winter te beperken.

Waarom is goede isolatie belangrijk?

Als een woning bijvoorbeeld hoogwaardige dakbedekking heeft, maar niet goed geïsoleerd is zal het huis wel worden beschermd tegen het weer en de elementen van buitenaf, maar van binnen zal het huis niet zo comfortabel zijn als dat het zou kunnen zijn. Warme lucht zal van nature stromen van warme ruimtes naar koudere ruimtes. Met goede isolatie zorg je er voor dat deze luchtstroom niet weggaat door muren, daken en andere oppervlakten van het huis.

Goede isolatie voorkomt dat de warmte in de winter het huis verlaat en zorgt er voor dat de warmte in de zomer het huis niet binnenkomt.

Welke soorten isolatie zijn er?

  1. Muurisolatie
    Er zijn meerdere soorten muurisolatie. Afhankelijk van de soort muur die in de woning zit kunt u kiezen voor:
  2. Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit 2 muren met een ruimte van een paar centimeter ertussen. Deze ruimte kan gevuld worden met isolatie. Er zijn meerdere soorten isolatie waaruit gekozen kan worden bij een spouwmuur. Deze soorten zijn onder andere: glaswol, EPS parels en PUR.

  1. Massieve wandisolatie

Bij massieve wanden kan niet gekozen worden voor spouwmuurisolatie, maar er kan bijvoorbeeld wel een binnenwand geplaatst worden, waartussen dan isolatie geplaatst kan worden.

  1. Dakisolatie

Er zijn ook meerdere soorten dakisolatie. Er kan gekozen worden voor een warme of een koude zolder. Bij een koude zolder wordt de isolatie geplaatst vlak boven het plafond van de bovenste verdieping, bij een warme zolder wordt de isolatie direct onder het dak geplaatst. Dit is wel duurder dan een koude zolder.

  1. Raam- en deurisolatie

Denk bij raam- en deurisolatie aan dubbele beglazing in ramen of deuren. Niet alleen zorgt dit voor goede isolatie, het is ook een stuk stiller binnen.

  1. Vloerisolatie

Vloerisolatie is het isoleren van een vloer. Dit kan bij oudere huizen erg duur zijn, bij nieuwere huizen zit dit vaak al inbegrepen.