Met de koude wintermaanden in het vooruitzicht is het een goed idee om uw huis voor te bereiden op het winterweer. De veranderende weersomstandigheden kunnen namelijk voor schade zorgen, als u zich hier niet goed op voorbereidt. U kunt echter een aantal makkelijke stappen zetten om uw huis goed voor te bereiden op het winterweer. Welke stappen dat zijn? Dat kunt u hier onder lezen. We bespreken hier een aantal tips die u kunt volgen om uw huis voor te bereiden op het winterweer.
Kijk de dakgoten na
Als uw dakgoten vol zitten met blaadjes en ander afval, dan kan het water niet goed weglopen. Hierdoor kan het water tegen het huis aanlopen en lekkage veroorzaken. Er zijn verschillende roosters en filters te vinden die ervoor zorgen dat er geen blaadjes in de afvoerleidingen terecht komen, waardoor de dakgoten en de afvoerleidingen niet verstopt raken.
Zet alle buitenkranen dicht
Als het buiten gaat vriezen, dan kan het water in je leidingen ook bevriezen. Hierdoor kunnen de leidingen gaan uitzetten en uiteindelijk barsten. Koppel dus alle tuinslangen los en zet de kranen dicht zodat er geen water meer in de leidingen blijft staan.
Bekijk alle bomen rond de woning
Bekijk alle bomen rond uw woning om te zien of er geen takken zijn die van de bomen af kunnen waaien die uw woning kunnen beschadigen. Ook kunnen overhangende takken ervoor zorgen dat u scheuren in uw dak of in uw gevel krijgt. Zorg er dus voor dat alle takken rondom uw woning zich op minstens een meter van uw woning af bevinden.
Inspecteer uw open haard, of laat uw open haard inspecteren
Als u een open haard heeft, dan kunt u deze het beste voor de winter laten inspecteren of het nog veilig is voor het stookseizoen. Vaak is de regel: gebruik je een houtkachel vaker dan 6 keer per jaar, dan moet hij jaarlijks professioneel gereinigd en geïnspecteerd worden. Als een houtkachel bijna nooit gebruikt wordt, of u heeft een gaskachel, dan is een keuring om de drie jaar vaak voldoende.
Laat uw verwarmingsketel nakijken
U hoeft niet altijd de verwarmingsketel na te laten kijken door een professional, u kunt hier zelf ook al mee bezig. Bekijk of de drukmeter van uw verwarmingsketel nog goed is en vul de ketel bij als dit nodig blijkt te zijn. Laat de verwarmingsketel wel elke twee jaar nakijken door een erkend installateur. Als u uw kachel goed laat onderhouden dan verwarmt deze goedkoper en efficiënter.
Stel uw thermostaat in op de winterregeling
De meeste moderne thermostaten stappen automatisch al over op een winterregeling, maar het kan geen kwaad om uw eigen thermostaat na te kijken of deze dat ook doet. Zet uw verwarming in de winter niet te laag. Ook niet voor de nacht. Zorg dat het altijd zo’n 15 a 16 graden in huis is. Zo zorgt u er voor dat u overdag niet onnodig lang aan het stoken bent om uw woning weer op temperatuur te krijgen. Kijk ook uw Cv-ketel na, en verlaag hier eventueel de stooktemperatuur van. Dit zorgt voor een verhoogd rendement van de Cv-ketel en zorgt er voor dat uw woning geleidelijk wordt opgewarmd. Dit kan u veel kosten schelen op de energierekening.
Kijk uw kozijnen en deuren na op tocht
Veel tocht in huis kan zorgen voor een hogere energierekening. Loop dus alle kozijnen en deuren langs en bepaal wat u het beste tegen tocht kunt doen. Breng bijvoorbeeld tochtstrippen aan op plekken waar kieren zitten, of plaats deurdrangers zodat deuren niet onnodig lang open blijven staan.
Met bovenstaande tips zal u zeker de winter warm doorkomen!